Sodan ajan rajajoukkojen veteraanit taas koolla Immolassa. Erikoisrajajääkärien vala.
Immolan tapahtumaan tuli kaikkialta Suomesta Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen hallituksen jäsenet ja veteraanit, sekä Pohjois-Karjalan Rajamieskillan tiedottaja porukka. Torstaina kokoontuivat RMJPY:n hallituksen jäsenet upseerikerholla ja illan kohokohtina olivat kaikkien suomalaisten keihäsmiesten selviäminen loppukilpailuun ja Oskari Mörön Suomen ennätys 400m aitajuoksussa ja paikka finaalissa.
15.8. päivä alkoi aamiaisella klo 8.00, minkä jälkeen otimme vastaan Kiteen Rajakillan 15 hengen osaston. Kaikkiaan Pohjois-Karjalasta oli mukana 22 osallistujaa, missä oli 2 Ilomantsin ja 5 Onttolan Rajakilloista. Seppo Lyytikäinen kokosi pohjois-karjalaisia ryhmäkuvaan sissiteltan eteen.
Rajakiltalaisia Pohjois-Karjalasta
Klo 10 alkavaan valatilaisuuteen oli sota-ajan Rajapataljoonien edustajille ja kutsuvieraille rakennettu telttakatos. Sotaveteraanit istuivat eturivissä samoin kuin valtioneuvos Riitta Uosukainen. Myös Immolan sotilaskotisisaret olivat edustettuina.
Valajoukkoa komensi Raja- ja Merivartiokoulun johtaja eversti Pasi Tolvanen. Aseet eteen vietyinä ja asennossa seisten valajoukko otti vastaan erikoisrajjääkärien lipun ja kun lippuosasto oli paikoillaan otimme vastaan Rajavartiolaitoksen päällikön kenraali Jaakko Kaukasen. Kenraali Kaukanen tarkasti vieraat ja valalle tulleet sotilaat.
Tarkastuskatselmuksen jälkeen kenraali Kaukanen esitti tervehdyssanat. Kenttäpastori Kalpio valasaarnassaan puhui sankaruudesta, siitä että suurinta sankaruutta on luopua omasta tahdosta oman joukon yhteisen tahdon toteuttamiseen. Valan esilukijana oli sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Valan jälkeen kenraali Kaukanen ylensi alokkaat rajajääkäreiksi.
Seppelepartio vei seppeleen perinteisesti rajamiespatsaalle.
Valalounaalla kutsuvieraille kenraali Kaukanen muisteli, että koskaan ei erikoisrajajääkärikomppanian valalla ole satanut. Koko valatilaisuus ulkona saatiin pitää poutasäässä, kun siirryimme sisälle ruokailuun, niin muutama pisara putosi taivaalta. Vuoksen mieslaulajat esittivät kuorolauluna Rajajääkärimarssin. Söimme hernerokan, jossa oli runsaasti savukinkkukuutioita ja jälkiruokana oli pannukakkua höystönään rahkavaahto ja mansikkahillo.
Olttermanni kenraali Yrjö Kärkkäinen puhui siitä, kuinka upseeritoveriltaan rintamalla oli oppinut, että kaatuneista ei puhuttu pahaa, vaan joukolle puhuttaessa sanottiin, että hän oli miehistä parhaita ellei paras. Kenraali Kärkkäinen sanoi veteraanitovereilleen, että emmeköhän tule taas vuoden päästä uudestaan. Veteraaneja oli paikalla kymmenkunta.
RVL:n päällikkö Jaakko Kaukanen Oltermanni Yrjö Kärkkäinen
Tilaisuudessa palkittiin mm. Kiteen Rajakillan Oiva Kostamo Rajavartioristillä.
Vuoksen mieslaulajat esittivät Suomen sodan aikaisen laulun ja yhteislauluna lauloimme Sillapään Marssilaulun.
Valalounaan jälkeen oli tilaisuus tutustua erikoisrajajääkärikomppaniaan ja kalustoon.
Tällaiset koppalakit tänä vuonna
Lopuksi välähdys Rajasotilaskodin yhteydessä olevan Rajamuseon vitriinistä. Kuva puhukoon puolestaan.
Kakkukahvit olivat tarjolla sotilaskodissa, missä Ari Salo luovutti Onttolan Rajakillan puolesta Rajan Perinneyhdistyksen karhuviirin sotakamreeri Olavi Lautamäelle Kiteen Rajakillasta. Viiri liehukoon Neulaniemen lippusalossa Väinö Vanhasen muistoksi.
Itsekukin lähti kotimatkalle iloiten hyvin onnistuneesta valajuhlasta Immolassa.
Muisteli Ari Salo
kuvat Seppo Lyytikäinen