Yhteistyötä Rajan kanssa Pohjois-Karjalassa ja Santahaminassa
Apulaiskomentajaa tapaamassa
Olen matkalla 13.5.2019 Santahaminan varuskuntaan tapaamaan Kaartin Jääkärirykmentin apulaiskomentajaa eversti Rainer Kuosmasta hänen huoneessaan Kaartin Jääkärirykmentin esikunnassa. Tunnemme toisemme Pohjois-Karjalan Prikaatin ajoilta. Rainer toimi siihen aikaan prikaatissa Karjalan jääkäripataljoonan komentajana.
Silta ja väliaikainen kulunvalvontapiste
Eversti Rainer Kuosmanen
Millaista oli Pohjois-Karjalan prikaatin ja Pohjois-Karjalan rajavartioston välinen yhteistoiminta:
"PKARPR:n ja PKR:n yhteistoiminta liittyi pääosin varusmiesjoukkotuotantoon. PKARPR:n suurimpiin harjoituksiin osallistui usein myös PKR:n yksikkö ja siten saatiin harjoitukseen toimiva lisäelementti. PKR:n omat harjoitukset olivat lähtökohtaisesti pieniä, joten meidän harjoituksiin osallistuminen mahdollisti heille laajemman ja haastavamman ympäristön Harjoituksiin liittyen hyödynnettiin puolin ja toisin esim. harjoitusalueita Hiienvaarassa ja Sotinpurolla. Poikkeusolosuunnittelu oli tietysti myös jatkuvaa vuoropuhelua näiden kahden joukon kesken. Kaiken kaikkiaan yhdessä tekeminen ylläpiti erinomaisesti myös henkilösuhteita, joka on toimivassa yhteistyössä aivan keskeistä."
Millainen kokemus/perintö lähti mukaan Kontiorannasta:
"P-K prikaatin lakkauttaminen oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen prosessi. Kaikki sitä mukana tekemässä olleet olivat tyytyväisiä lopputulemaan. Uudistettu tst-tapa, jota testattiin saatiin senjälkeen jalkautettua laajemmalle puolustusvoimiin. Ja henkilökunta, joka oli sitä tekemässä sijoittui hyvin puolustusvoimien uudistuksessa tarkoituksen mukaisiin tehtäviin. Omalta osaltani tunnen nyt entistä paremmin itä-suomalaista ajattelua sotilas- ja maanpuolustuksessa. Tämä oli varmaan itselleni suurin anti siinä vaiheessa."
Entäpä nykyinen apulaiskomentajan tehtävä täällä Santahaminassa:
"Näiden kahden välissä olleen tehtävän eli Yhdysvaltain komennuksen ja Mikkelissä operatiivisen suunnittelutehtävän jälkeen oli hyvin mielenkiintoista tulla Uudellemaalle isoon ympäristöön verkottumaan suomalaisen yhteiskunnan kanssa, mikä on keskeinen rooli tässä apulaiskomentajan tehtävässä ja sitä kautta äärimmäisen mielenkiintoinen ja samalla haastava."
Muistomerkki
Mitä mahtaa olla lähitulevaisuudessa näköpiirissä tai toiveissa:
"Oletettavasti olen tässä nykyisessä tehtävässa tämän vuoden loppuun ja tulevaa ei pysty tässä vaiheessä näkemään mutta tietysti toivoisin niin, että seuraavassa tehtävässä kuten yleensäkin on ollut, voisi hyödyntää aikaisempaa kokemusta ja osaamista. Eiköhän tarkoituksen mukainen tehtävä löydy tämänkin jälkeen."
Hyödynnetäänkö saarta ympäröivää merta jotenkin kolutuksessa:
"Meri on yksi siirtymisväline- tai alusta, joka kiinnostaa meitäkin harjoituksissa taktisena ympäristönä kuinka voidaan joukkoja siirrellä. Mutta lähtökohtaisesti rykmentti on mantereellinen toimija ja työnjako merivoimien kanssa on siinä suhteessa selkeä."
Koulutuksen painopistealue/erikoisosaaminen:
"Taistelu rakennetulla alueella on meidän ehdoton valtakunnallinen kärkiosaamisalue.Koulutamme myös muiden joukko-osastojen kouluttajia tähän teemaan. Lähtökohtaisesti kaikki meidän varusmiesjoukkotuotanto mitä saarella tapahtuu liittyyn taisteluun rakennetulla alueella ja koulutamme kaikki joukot soveliaiksi puolustamaan Uuttamaata ja pääkaupunkiseutua."
Vanhaa sotakalustoa...
Entä sitten raskas aseistus ja kovapanosammunnat:
"Vaikka Santahamina on näin lähellä Helsingin keskustaa meillä on kuitenkin saarella oma taisteluampumarata, jossa kyetään suorittamaan perustaisteluammunnat joukoille osoitetulla välineistöllä ihan lähtien raskasta kranaatinheitintä, kevyttä heitintä, kranaatti konekivääriä, ilmatorjuntakonekivääriä, raskasta kertasinkoa jne eli pystymme hyvin monipuolisesti käyttämään omaa välineistöä tällä saarella. Jos on tarve suorittaa isompia harjoitteita, niin valtakunnasta löytyy muita ampumakenttäalueita, joita voidaan hyödyntää."
Onko yhteistyötä Rajavartiolaitoksen kanssa:
"Merivartiosto täällä Suomenlahdella käyttää meidän koulutusinfraa omassa koulutuksessaan ja sitten meillä on yhteisharjoitteita eli viranomaisyhteistyö on keskeinen osaamisalue ja kokonaisuus, jota yhdessä harjoitellaan. Sanoisin, että viikoittain Rajavartiolaitoksen henkilöstöä on täällä meidän ympäristössä ja vuorovaikutus on välitön ja jatkuva."
Täysin palvelleet...
Lopuksi sotilasammatin plussat ja miinukset omalla kohdallasi:
Plussaa on ehdottomasti se, että tehtävät ovat vaihdelleet tasaisin väliajoin ja koko ajan tulee haastetta, vaatimustasoa lisää ja oma ymmärrys laajemmista kokonaisuuksista kasvaa, mikä on ainakin omalta osaltani toteutunut. Huonoa on tietysti perheestä erossa oleminen. Laskeskelin, että minäkin olen ollut perheestä erossa
seitsemisen vuotta urani varrella."
Kaipaatko joskus nuoren luutnantin aikoja ja kenttätyötä:
No, nuoret koulutettavat varusmiehet tarvitsevat lähelleen nuoria fyysisesti hyväkuntoisia kouluttajia, jotka hallitsevat perinteisen- sekä nykyaikana yhä enemmän teknistyvän ja elektronisoituvan välineistön. Vaikeaa olisi kuvitella , että vielä tässä iässä olisi jatkuvasti koulutettavan ryhmän tai joukkueen jatkona. Aika aikaa kutakin, näin se on tarkoituksenmukaista ja luonnollista."
"Kapteeni katsoo horisonttiin..." Ei, vaan everstin "siviiliharrastus" lintujen bongaus
Toimintanäytös ja kalustonäyttely
Iltapäivällä oli ohjelmassa neljän eri viranomaisen yhteinen toimintanäytös. Aiheena oli tapahtumaketju, joka alkaa aseellisesta väkivallasta, johon Poliisi toimii ensivasteena. Mutta poliisin voimavarojen rajallisuus pakottaa heidät pyytämään virka-apua Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimilta eli siis Poliisin, Rajan, Puolustusvoimien ja Helsingin pelastuslaitoksen yhteinen suorite hankalan tilanteen ratkaisemiseksi.
Harjoitusta oli kutsuttu seuraamaan evp toimi-ja opistoupseereita sekä Etelä-Suomen vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunta.
Eversti Kuosmanen toivotti vieraat tervetulleiksi ja esitteli lyhyesti tapahtuman
Kiitos eversti Kuosmaselle mielenkiintoisesta päivästä
Seppo Lyytikäinen