RMJPY:n Ivalon kesäretki 2014
Kiteen Rajakillasta oli järjestetty linja-auto ja Kiteeltä Seppo Vanhasen ohjaamaan autoon nousi 29 kiltalaista. Joensuusta mukaan tuli viisi kiltalaista Reijo Jeskanen, Sauli Taskinen, Lauri Tanskanen, Erkki T. Kinnunen ja Ari Salo.
Matkaan lähdettiin perjantaina 13 kesäkuuta. Kiteeltä klo 5.00 ja Joensuusta klo 6.00. Reittimme kulki kohti Kajaania, mutta kahville pysähdyttiin Puukarin Pysäkillä Valtimolla. Kajaanissa poimittiin kyytiin Seppo Sipola Kainuun Rajamieskillasta. Perillä Ivalon Rajavartioston kasarmilla olimme klo 19 jälkeen.
Varotoimi Lapin oikukkaisiin säihin liikkuvan kaluston osalta vai ikkuna tuleviin säästötoimiin
Ivalossa nukuimme kasarmilla ja lauantai aamuna odotimme Rovaniemen bussia ja kuljetusta Ivalon lentokentältä kasarmille. Kun kaikki olivat koolla yli 80 osallistujaa Lapista, Kainuusta, Vaasasta, Tampereelta, Pohjois-Karjalasta, Kaakkois-Suomesta ja Helsingistä, aloitimme päivät kalustoesittelyllä ja puheenjohtaja Martti Kukkosen ja Lapin rajavartioston komentajan Jarmo Vainikan tervetuliaissanoilla.
Rajajääkärikomppanian ja kaluston esittely. Lnt. Matti Daavittila
Ivalon kasarmin kentällä laskettiin seppele Luton miesten muistomerkille
Seppeleen laskussa Ilkka Karonen, Martti Kukkonen ja Hannu Paananen
Eversti Jarmo Vainikka ja kiltalaisia seuraamassa seppeleen laskua
Kahdella bussilla meidät kuljetettiin Raja-Joosepin elokentälle. Matkan aikana paikalliset rajan reserviläiset Ilkka Karonen ja Hannu Paananen opastivat meitä.
Raja-Joosepin asuinkenttää
Raja- Jooseppi oli Sammatista maailmalle lähtenyt ja tehnyt ympäri Suomen maan lentojätkänä monenlaisia töitä. Hän kuuli kerrottavan, että Lapista on löytynyt kultaa. 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä hän asettui Lutto-jokivarteen, minne hänelle elämän kumppaniksi ilmaantui Tilta. Kalastaen, metsästäen, poroja ja kahta lehmää ruokkien he saivat niukan elantonsa. Tilta ja Jooseppi olivat lapsettomia. Ennen toista maailman sotaa Tilta kuoli ja vaikka Jooseppi oli antanut poron maksuksi poroisännälle Tiltan hautaamiseksi lapiksi, niinTiltan hautaa tai merkintää hänen hautaamisestaan ei Ivalon kirkonkirjoissa ole. (Lapiksi hautaaminen tarkoittaa, että vainaja lasketaan hautaan ilman kirkollisia toimituksia. Pappi siunaa sitten tultuaan kaikki edellisen käynnin jälkeen kuolleet haudoillaan.)
Tiltan kuoleman jälkeen kolttatyttö tuli Joosepille piiaksi. Heille syntyi lapsi. Syttyi sota ja vaikka Jooseppi kuinka vastusteli, niin hänetkin piikoineen ja lapsineen vietiin muiden Ivalon asukkaiden mukana evakkoon Nivalaan. Piika lapsen kanssa jäi sille reissulle ja Jooseppi palasi yksin kotiin, kun sodan jälkeen pääsi. Raja-Jooseppi kuoli 1946 ja Rajavartiosto huolehti hänen hautaamisestaan.
Lapin rajavartijat Risto Ihalainen ja Marko Niemelä porokahvin keitto puuhissa
Kiteen ja Onttolan kiltalaisia potretissa
Illalla saunan jälkeen oli juhlava veljesillallinen.
Puhumassa Martti Kukkonen, hänestä toinen vasemmalla kenraali evp Matti Sandqvist ja ev. Jarmo Vainikka ja
toinen oikealla evl evp Mikael Heinrichs
Pohjanlahden Merivartiokilta ja Hannu Wallius luovutti oman kiltansa standardin Kiteen Rajakillalle. Standardin vastaanottivat Pekka Hakkarainen ja Timo Päivinen
Aamiaisen jälkeen meidät kuljetettiin busseilla Inariin, mistä lähdimme pari tuntiselle risteilylle Inarijärvelle. Lähes kaikki retkeläiset kiipesivät Ukon kivelle. Satamassa oli mielenkiintoinen saamelaismuseo Siida. Ryhmälläni oli oppaana saamelaistunut kanadalainen porotutkija. Saamelaismuseo ansaitsee toisenkin ja ajan kanssa tehdyn tutustumismatkan.
Ukon kivi
Ivaloon palattuamme oli lounas päätöskahvien kera sekä Kaakkois-Suomen Rajamieskillan Pertti Saukkosen lausuma kutsu saapua toukokuussa 2015 kevätretkelle Immolaan.
Lapin matkaa kynäili Ari Salo ja kuvasi Seppo Lyytikäinen