Rajan ja rajaseudun asukkaiden yhteistyö tärkeää nyt ja huomenna
Rajavartiolaitoksen ja rajaseudun asukkaiden yhteistyö nousi keskeiseksi puheenaiheeksi Kiteen Rajakillan perinteisellä rantakalalla heinäkuun alussa Juurikan Neulaniemessä. Rantakalatilaisuuteen osallistui n. 140 henkilöä.
Pohjois-Karjalan Rajavartioston tervehdyksen esittänyt apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jussi Napola totesi yhteistyön tärkeyden konkretisoituneen viimeksi menneellä viikolla, kun venäläisnainen souteli Pyhäjärvellä 1,8 promillen humalassa Suomen puolelle. Tieto naisen liikkeistä tuli ranta-asukkaiden kautta rajavartioston edustajille, jotka ryhtyivät oitis toimiin soutelijan ottamiseksi parempaan talteen. Napolan mukaan tämä on hyvä esimerkki siitä, miten paikallisten asukkaiden kannattaa toimia, kun jotain tavallisuudesta poikkeavaa sattuu näkemään ja omat hälytyskellot alkavat soida.
Tervehdyksessään Napola näki aiheelliseksi muistuttaa rajavyöhykkeellä liikkumisen tiukentuneista pelisäännöistä. Ilman lupaa rajavyöhykkeelle ei ole asiaa: jäätte suurella todennäköisyydellä kiinni, jos erehdytte sinne menemään, hän vihjaisi.
Sanomaansa hän perusteli teknisellä valvontajärjestelmällä. Sitä on perinteisen koirien kanssa tehtävän partioinnin rinnalla kehitetty määrätietoisesti niin, että se on mullistanut koko rajavalvonnan. Valvontajärjestelmiin tehdyt satsaukset ovat perusteltuja myös laittomaan maahantuloon liittyvän uhkan takia. Napola tiesi kertoa, että viime vuonna Venäjän rajapalvelu onnistui pysäyttämään yli 1.100 Suomeen mielivää. Näistä runsaat 200 tavoitettiin Pohjois-Karjalan rajavartioston rajaosuudelta.
Tekemistä rajavartiolaitoksella riittää myös laillisen rajanylityksen valvonnassa. Viime vuonna rajatarkastuksia tehtiin noin 15 miljoonaa kappaletta, joista suurin osa Helsinki-Vantaan sekä Lapin lentokentillä. Laillisen rajanylityksen kasvuun on varauduttu lisäämällä automaattisen rajatarkastuksen määrä. Nykyään jo yli 40 % rajanylittäjistä tarkastetaan automaattilaitteilla. Napolan mukaan niitä on tulossa itärajallekin.
Myös valtiopäiväneuvos Matti Väistö painotti tervehdyksessään rajavartiolaitoksen ja rajaseudun asukkaiden yhteistyön tärkeyttä. Hän tarkasteli asiaa ennen kaikkea rajaseudun asukkaan näkökulmasta. Rajaseudun asukkaiden keskuudessa on todettu turvallisuusvajetta, kun asutus harvenee ja palvelut siirtyvät entistä kauemmaksi. Tässä tilanteessa on tärkeää, että yhteistyö rajavartijoiden kanssa toimii. Se tuo kaivattua turvallisuuden tunnetta, hän kiteytti.
Turvallisuuden tunnetta on omiaan lisäämään yhteistyö, jota Rajavartiolaitos tekee Pelastuslaitoksen, Tullin ja Poliisin kanssa. Siitä on Pohjois-Karjalassa hyvät kokemukset ja siitä on syytä pitää tulevaisuudessakin huolta, hän sanoi ja jatkoi: Yhtä lailla tärkeää on yhteistyö, jota Rajavartiolaitos tekee Venäjän Rajapalvelun kanssa. Se on hyvä tapa turvata rajan koskemattomuus.
Puheessaan Väistö lähetti terveisiä myös valtiovallan suuntaan. Rajavartiolaitoksen resurssien on oltava sellaiset, että se pystyy jatkossakin hoitamaan asiallisesti kaikki sille kuuluvat tehtävät ja vastaamaan myös niihin tulevaisuuden uusiin haasteisiin, joita jatkuvasti eteen tulee.
Kiteen rajakilta muisti valtiopäiväneuvos Matti Väistöä tulevan 70-vuotis päivän johdosta termospullolla ja lahjoittamalla pikku rahasuman Kiihtelysvaaran uuden kirkon rakentamiseen. Oikealla killan pj. Pekka Hakkarainen ja Matti Väistö.
Rantakala tilaisuuden yhteydessä jaettiin kaksi huomionosoitusta. Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen kultaisen ansiomerkin saivat Iiro Aalto ja Sulo Tiainen. Kuvassa vas. Rajan Perinneyhdistyksen puolesta mitaleita luovuttamassa sihteeri Reijo Jeskanen ja puheenjohtaja Martti Kukkonen. Ansiomerkkejä vastaanottaa sotaveteraani Iiro Aalto 93 v ja rintamaveteraani Sulo Tiaisen puolesta hänen puolisonsa Elsa Tiainen.
Teksti ja kuvat: Jouko Väistö ja Timo Päivinen